Advokat Hans Haages i hawaiiskjorte

God fornøjelse og mange hilsner fra Miljøadvokaten Hans Haages

Artikler og råd

Jeg er Miljøadvokat, og det betyder, at jeg arbejder med de regler, der handler om, hvad vi må eller ikke må bruge vores landskab, faste ejendomme og erhvervsgrunde til.

Jeg har mere end 35 års specialisterfaring i Plan- og Miljøret og har her samlet en række af mine artikler, eksempler og gode råd til dig. Alt sammen letforståeligt og i øjenhøjde.

Hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp, er du altid velkommen til at kontakte min juridiske skadestue.

Grænse for huse i Torø Huse

– en (måske) nyttig kommentar!

Selvom Assens kommune er positiv overfor projektet, har tidligere borgmester Ole Hansen nu to gange fået afslag på at udstykke 15-20 byggegrunde ved Torø Huse, fordi udstykningsområdet ligger på den forkerte side af (”søværts”) strandbeskyttelseslinjen.Det fremgår af artikel i Fyens Stiftstidende den 2. januar lokalsektion s. 20 – 21, at Ole Hansen ved den sidste ansøgning havde sat sin lid til, at Assens Kommune ved en lovændring fra sept. 2011 har fået en særstilling i forhold til planloven.

# Naturbeskyttelseslov § 15 – Hvor ligger strandbeskyttelseslinjen

Selvom Assens kommune er positiv overfor projektet, har tidligere borgmester Ole Hansen nu to gange fået afslag på at udstykke 15-20 byggegrunde ved Torø Huse, fordi udstykningsområdet ligger på den forkerte side af (”søværts”) strandbeskyttelseslinjen.

Det fremgår af artikel i Fyens Stiftstidende den 2. januar lokalsektion s. 20 – 21, at Ole Hansen ved den sidste ansøgning havde sat sin lid til, at Assens Kommune ved en lovændring fra sept. 2011 har fået en særstilling i forhold til planloven.

Hvad er det med denne særstilling?

Torø huse ligger i den såkaldte kystnærhedszone d.v.s. mindre end 3 km. fra kysten, og kommunen kunne derfor indtil sept. 2011 kun tillade byudvikling hvis der var (som hedder i loven):

”…en særlig planlægningsmæssig eller funktionel begrundelse for kystnær lokalisering…”

Efter den nye lov kan kommunen få tilladelse til, at se bort fra denne betingelse.

Problemet for Ole Hansen er bare, at reglen om strandbeskyttelseslinjen – som slet ikke står i planloven men i naturbeskyttelsesloven – stadig gælder og den får man ikke dispensation fra – det er der slet ingen tvivl om!

Hvor ligger strandbeskyttelseslinjen?

Når man nu ikke kan få dispensation, er det selvfølgelig afgørende hvor linjen præcis ligger.

Udgangspunktet er 300 m. fra kysten, men spørgsmålet er hvor man regner fra.

Ejendomsmægler Søren Edlefsen, der også er med i projektet ikke er enig i strandbeskyttelseslinjens beliggenhed, for (som der står): ”Det kommer an på om man tager udgangspunkt i den gamle strandbeskyttelseslinje ved stranden eller sivene ved indsøen…”

Det er rigtigt at strandbeskyttelseslinjen som udgangspunkt regnes fra kysten, men det er ikke sådan, at kommunen i hver enkelt sag skal overveje hvor linjen præcis ligger, for det er nemlig fastlagt af en strandbeskyttelseskommission ”en gang for alle” og det skal kommunen rette sig efter

Kan strandbeskyttelseslinjen flyttes?

Jeg er ikke bekendt med de terrænforhold som Edlefsen nævner, men hans bemærkning antyder, at der – som forholdene er i dag – er mere end 300 m. fra kysten til udstykningsområdet, og hvis det er fordi der har været tilvækst til kysten så bør man kontakte ministeriet og foreslå en ændring i linjens forløb.

Det er der nemlig mulighed for i naturbeskyttelseslovens § 69a stk. 2 hvor der står, at ministeren kan revidere strandbeskyttelseslinjen hvis der er sket en væsentlig tilbagerykning eller tilvækst af kysten.