Advokat Hans Haages i hawaiiskjorte

God fornøjelse og mange hilsner fra Miljøadvokaten Hans Haages

Artikler og råd

Jeg er Miljøadvokat, og det betyder, at jeg arbejder med de regler, der handler om, hvad vi må eller ikke må bruge vores landskab, faste ejendomme og erhvervsgrunde til.

Jeg har mere end 35 års specialisterfaring i Plan- og Miljøret og har her samlet en række af mine artikler, eksempler og gode råd til dig. Alt sammen letforståeligt og i øjenhøjde.

Hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp, er du altid velkommen til at kontakte min juridiske skadestue.

Om abesang ved solopgang & om sopraner og andet godtfolk

Gibbonaber kan åbenbart mere end man umiddelbart skulle tro – de kan nemlig synge. Interessant oplysning, men – som vi skal se – et kedeligt faktum, i al fald for de mennesker der er så uheldige at bo i nærheden af en dyrepark.

# Miljøbeskyttelseslov – støj fra Zoo

Gibbonaber kan åbenbart mere end man umiddelbart skulle tro – de kan nemlig synge. Interessant oplysning, men – som vi skal se – et kedeligt faktum, i al fald for de mennesker der er så uheldige at bo i nærheden af en dyrepark.

Sopraner drager folk til sig med deres sang

På videnskab.dk kunne man den 24/8 i år læse om et eksperiment med gibbonaber på helium.

videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/gibbonaber-pa-helium-synger-som-sopraner-0

Meningen var at påvise at gibbonaber synger som mennesker og det er tilsyneladende lykkedes, for som der står i artiklen:

”Skingre operasangere og gibbonaber har mere til fælles, end man lige skulle tro, viser nyt opsigtsvækkende studie.

Du behøver ikke at gå i operaen for at nyde en soprans klokkeklare røst – du kan faktisk få samme oplevelse ved at opsøge gibbonaberne i zoologisk have. Et nyt studie af gibbonaber viser nemlig højst overraskende, at aberne kalder på hinanden på samme måde, som sopraner drager folk til sig med deres sange.

Forskerne testede hypotesen ved at optage en gibbon, der først sang i almindelig luft og herefter heliumberiget luft.

……eksperiment afslørede, at en gibbonabes kald påvirkes af helium på præcis samme måde, som menneskers stemme.”

Det er sikkert rigtigt, at disse aber synger som mennesker, men at sopraner drager folk til sig med deres sang, er vist en sandhed med modifikationer.

Sopransang ved solopgang

Det er vanskeligt, at forestille sig, at selv den dygtigste sopran vil blive særlig populær hos sine naboer, ved at gå ud i sin have hver eneste morgen ved solopgang og synge af sine lungers fulde kraft, og hvis det så oven i købet sker i forbindelse med en parringsakt, så vil populariteten nok hurtigt nå et isnende lavpunkt.

Det er imidlertid – som man kan læse i Natur- og Miljøklagenævnets afgørelse NMK24-9-12 – netop det der foregår i en dyrepark i landzone et sted i Danmark, altså bortset fra, at det ikke er mennesker men aber der synger og parer sig.

Abesang ved solopgang

Dyreparkens ejer oplyser, at han har (og i 25 år har haft) gibbonaber, som mest opholder sig udendørs, og som har et meget højt territorial og parringsskrig, særligt ved solopgang.

Beboerne i et område med åben og lav boligbebyggelse kun 500 m. fra dyreparken havde klaget til kommunen, som efter allehånde målinger og fortolkning af hvordan man efter de gældende støjvejledninger skal måle virkningen af abernes elskovssang, er kommet frem til, at dyrene skal holdes inde fra kl. 22.00 til kl. 7.00, hvad man i øvrigt godt mener, at de kan tåle.

Afgørelsen

Sagen har været i Natur- og Miljøklagenævnet som har ”skåret igennem” alle diskussionerne om fortolkning af støjvejledningen.

Nævnet skriver

”Gibbonaber er udstyret med en smuk sangstemme, som kan høres op til 5 km. væk. (nævnet)… er således ikke i tvivl om, at gibbonabernes sang kan være til gene for de omboende…”

Summa Summarum – aberne skal holdes inde til kl. 7.00 om morgenen.

Hvad så?

Spørgsmålet er så bare – hvor sjovt er det lige, at blive vækket kl. 7.00 både lørdag og søndag – det melder historien ikke noget om, og hvis jeg skal i operaen, så vil jeg i øvrigt stadig foretrække sopraner frem for gibbonaber.